Tatil başlayıp gazetedeki yazılarıma ara verdikten sonra günlerdir aklımda olan bir türlü yapmaya zaman bulamadığım yaprak sarmasına sıra geldi. Salamura yapraklarımın tükenmesini istediğim için hemen kolları sıvayıp başladım sarmaya...
Gerçekten çok lezzetli oldu. Ben yaptım diye söylemiyorum, yiyen herkes aynı övgü dolu sözleri söyledi. Şimdi tarifi veriyorum. Bir de benim usulümle deneyin...
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2 su bardağı zeytinyağı
5 orta boy soğan
2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
1 yemek kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
su
Yapılışı:
Yaprakları kaynayan suda üç- beş dakika haşlayıp bir kenara alın.
Büyükçe bir tencereye zeytinyağını koyun, kızmaya başladığında önceden soyup küp küp doğradığınız soğanları ilave edin. Birkaç kez kaşıkla çevirip yumuşayınca salçayı ilave edin. Hemen ardından ayıklayıp yıkadığınız, süzdüğünüz pirinci ilave edin. Ocağın altını kısıp ara sıra karıştırarak salçalı yağı pirinçlerin iyice çekmesini sağlayın. pirinçlerin iyice kabardığından, yumuşadığından emin olduktan sonra ben, bu süreyi en küçük ocağı en kısık halinde, yarım saat olarak belirledim. Siz kendi ocağınızın ısı durumuna göre ayarlayabilirsiniz.
Ocağı kapatmadan 5 dakika önce sırasıyla baharatları, tuz ve şekeri koyun.
Ben hiç su koymuyorum. İstenirse 1 çay bardağı içinde sumak ekşisi eritilmiş su koyabilirsiniz.
Yaprakları, tek tek içini fazla doldurmadan sarıp tencereye dizin.
yapraklar ve iç bitince 2 su bardağı salçalı suyu ilave edin. Üzerine zeytin yağı gezdirin.
Ben bazen limon dilimi koyuyorum, bazen sumak ekşili su gezdiriyorum.
üzerine komşumun bana Gaziantep'ten hediye getirdiği dolma taşını koyuyorum.
En küçük ocağa alın. Su kaynamaya başlayınca en düşük ayarda kısın.
2 saat sonra tüm lezzetiyle sizi bekliyor olacak.
İsterseniz sıcak sıcak servis edin yanında yoğurduyla, isterseniz dolapta soğuk olarak, kararı keyfinize göre verin. Afiyet olsun....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder