9 Eylül 2011 Cuma

Müdür yardımcısının görevleri


Müdür yardımcısının görevleri


01 Şubat 2010 Pazartesi
aercan@bursahakimiyet.com.tr

Müdür yardımcısının görevleri Geçen haftalarda ideal okul müdürünün nasıl olması gerektiği ile ilgili konulara değindim daha da irdelemeye devam edeceğim; ama bu hafta bir okulun müdür yardımcılarının da olduğunu, okul içinde yapması gereken görev ve sorumluluklarının bulunduğuna değinip yine sizlerden gelen istekler doğrultusunda bu konuya yön vereceğim.

Öncelikle müdür yardımcısının da o okulda bir çalışan olduğunu belirteyim. Görevleri de Lise ve Ortaokullar Yönetmeliği madde 14’te şöyle başlar: ”Müdür yardımcısı, müdürün verdiği emirleri yerine getirmekle görevlidir. Okulun eğitim, yönetim ve yazı işlerinden müdür yardımcısına verilecek ödevler, ders yılı başında müdür tarafından kendilerine bildirilir. Müdür yardımcısı, bu ödevlerin eksiksiz olarak yapılmasından birinci derecede sorumludur.” Görülüyor ki o da öğretmenler gibi o okulun bir görevlisi ama görev alanı farklı. Eğer kendini öğretmenlerden daha üst bir yere koyuyor, öğretmenlerle ilişkilerinin boyutunu “ezici, hükmedici, eksiklerini yüzüne vurucu ya da arkasından müdüre yanlış bilgilendirici” tarzında oluşturuyorsa bu, onun kişilik problemiyle ilgili bir durumdur. Öğretmenlerin motivasyonunu etkilerken öğrencinin başarısını da etkilediğini dolayısıyla da okulun başarısızlığından da sorumlu olduğunu fark etmelidir.

İlimizde, bu anlamda sıkıntı yaşayan öğretmenlerin çoğunlukta olduğu gerçeğinden hareketle İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce müdür yardımcılarının kişisel gelişimleri, çevresindekilere komplekssiz yaklaşımları bağlamında seminerler düzenlemesi kaçınılmazdır.

Çalışma hayatı, yönetmelik ve yasalardaki görevleri yerine getirirken “insan” olmanın öneminin de unutulmadığı bir ortam olunca güzel oluyor. Bunu güzel kılmak, okulun üstündeki ilçe ve il Milli Eğitim müdürlüklerinin görevidir.

MORAL YÖNETİM
Bu aralar öğrencilerimin okulda başarılı olabilmeleri için neler yapmaları gerektiği ile ilgili konulara pek değinemediğimin farkındayım.
Şunu da biliyoruz ki başarı da başarısızlık da sadece bir kişiye indirgenemez.
Bireysel başarılar, bir bütünün parçalarıdır.

Belki şimdiye kadar hep o bütünü dikkate almadan her öğrenci, her veli hatta her öğretmenin kendi birey olarak çalışmalarını, çalışmalarda yapması gerekenleri anlatarak içten dışa bir yöntem uygulamak gereği duydum.

Bunun sebebi de kişisel gelişim çalışmalarında görülen önce kendimizde var olan ya da olmayanları gözden geçirelim, eksiklerimizi görelim; daha sonra bizim dışımızda bizi etkileyen faktörlerin değerlendirmelerini yapalım, onlarda olması gerekenleri saptayıp dile getireyim istedim.

Bu dile getirdiğim durumlardaki eksiklerin giderilmesi, yanlışların düzeltilmesi işini de onların görev anlayışına, sorumluluk duygularındaki gelişmişliğe bırakalım.

İYİ TATİLLER

Sömestr tatilinin ortasına geldiğimiz şu günlerin kıymetini bilip okulun açık olduğu zamanlarda bir türlü gerçekleştiremediğiniz çalışmalarınızın üzerinde durun sevgili öğrenciler!

İkinci dönem, sınavlarla dolu, yoğun bir çalışma temposu içinde olacaksınız. Karnede notlarınızla ortaya çıkan durumu iyi yorumlayın. Hangi derslerin konuları tekrarı ve eksiklerinin tamamlanması gerekiyorsa onların farkında olun, gerekirse kendinize bir çalışma programı hazırlayın.

Derslerle ilgili çalışmalarınızı yaparken sinema, tiyatro, konser gibi sosyal aktivitelere de zaman ayırın, günde en az on sayfalık kitap okumalarınızı da ihmal etmeyin. Göreceksiniz zamanı iyi kullanmış olmanın hazzı sizin daha iyi dinlenmenizi sağlayacak, içiniz daha huzurlu olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder